Előfizetői tartalom

Nem lesz PPP autópályaügyben? - Értelmetlen lehet a 300 milliárdos sztrádatrükk?

Portfolio
A kormány a mai ülésén várhatóan az Állami Autópálya Kezelőhöz (ÁAK Rt.) helyezi ki az autópályaépítéseket a szintén állami tulajdonban lévő Nemzeti Autópálya (NA) Rt.-től, ennek következtében a magánbefektetőknek tehát nem jut a sztrádafinanszírozásból. A kihelyezési trükkel csak az idén legalább háromszázmilliárd forinttal csökkentik a költségvetési hiányt, ha azonban a jogászok rosszul mérték fel a rendelkezésre állási díjak költségvetés-statisztikai megítélését, és az EU statisztikusai állami támogatásnak minősíti ezeket, úgy az egész ügylet értelmetlenné válik - írja a Népszabadság.

A két mogoldás - pro és kontra. Állami kézben tartja, várhatóan mégis a költségvetésen kívülre helyezi a gyorsforgalmi utakat a kormány a mai ülésén. A kabinet elé ma két egymástól homlokegyenest eltérő megoldás kerül: az egyik szerint a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésébe bevonnák a magánbefektetőket - ez a PPP, vagyis private public partnership -, a másik megoldás...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái