Előfizetői tartalom

A nap grafikonja: Korrekció a régiós ipari termelésben decemberben - Mi állhat a háttérben?

Portfolio
Ma tette közzé a magyar és a cseh statisztikai hivatal a decemberi ipari termelési adatokat, melyek érdemi visszaesést mutattak a novemberi volumenindexekhez képest (munkanaptényezővel kiigazított adatokkal foglalkozunk). Korábban már rendelkezésre álltak a lengyel és a szlovák adatok, így mód van rá, hogy röviden szemléltessük a régiós folyamatokat. Mind a négy ország esetében elmondható, hogy az elemzői várakozásoktól érdemben elmaradtak a tényadatok, és a novemberi adatokhoz képest is lassulás figyelhető meg. 2004 decemberében 2-vel több munkanap volt mint 2003-ban, emiatt a munkanaphatással korrigált indexek esetében a dinamika lassulása (ill. a termelés csökkenése) még szembetűnőbb.

Lengyelországban az elemzői prognózisokban szereplő 12-13%-os bővüléssel szemben mindössze 6.4%-os volt az év/év alapú ipari kibocsátás-növekedés, szemben a novemberi 11.4%-kal. Szlovákiában a várt 2.5%-os emelkedéssel szemben mindössze 0.4%-os volt a bővülési ütem, novemberben 2.7%-os ipari termelésbővülést regisztráltak a statisztikusok. Csehországban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés