Előfizetői tartalom

EUROSTAT: a maastrichti "léc" és a magyar adósságráta, felfelé korrigált hiányszámok (2.)

Portfolio
Az Eurostat délben tette közzé korrigált adatait az uniós tagországok költségvetési helyzetére és adósságrátáira vonatkozóan. Ez alapján a magyar államháztartás bruttó adóssága tavaly a hivatalos adatok szerint 57.6% volt, de ha a nyugdíjkorrekció miatti hiánycsökkentést kiszűrjük, akkor meghaladta a 60%-ot (60.7%). Az államháztartás tavalyi hiánya a hivatalos adatok szerint 4.5%, 2003-ban 6.2% volt, ugyanakkor itt is lehagyva a korrekciókat 5.4%-ot illetve 7.1%-ot kapunk. Az adatok magasabbak a Pénzügyminisztérium által eddig kommunikált értékeknél.

60% feletti adósságráta, az IMF is csak 5.1%-ról tudott. Az alábbi táblázatban az Eurostat legutóbbi publikációjának magyar vonatkozású részeit foglaltuk össze:A korábbi publikációk, nyilatkozatok az Eurostat által közlt számoknál kisebb hiányokat illetve adósságrátát tartalmaztak. 2003-ra 7% feletti értékkel most "találkozhatunk" pl. először. Érdekes, hogy az IMF...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái