Előfizetői tartalom

Mégis elszámolható a nyugdíjreform - változik a Stabilitási Paktum, könnyebb belépés az euró-zónába

Portfolio
12 órás maratoni tárgyalást követően megszületett tegnap az Európai Unió pénzügyminiszterei között a megállapodás arról, hogy milyen formában kerüljön sor a Stabilitási és Növekedési Egyezmény (SNE) reformjára. Az erről szóló dokumentumot holnap az EU vezetői is megtárgyalják. A pénzügyminiszterek megállapodtak arról, hogy az "Európa újraegyesítése" címszó alatt az államháztartási deficit számítása során nem kell figyelembe venni az ezzel kapcsolatban felmerült költségeket. Bár a német újraegyesítés nem került nevesítésre, ez a kitétel elsősorban mégis erre vonatkozik. Az EUobserver utal rá, hogy a nyugdíjreformmal kapcsolatos hiánynövekedéssel is korrigálni lehet majd az államháztartási hiányt, mellyel eddig csak átmeneti jelleggel Lengyelország, Magyarország, Svédország és Dánia élt. A döntés így döntően befolyásolja az új tagállamok - így hazánk - csatlakozási feltételeit az Európai Gazdasági és Monetáris Unióhoz.

Az unióban már hosszú hónapok óta éles vitákat szült a sokak által túlzottan merevnek tartott SNE, így többen (főként a 3%-os megengedett plafonnál rendre nagyobb államháztartási hiányt produkáló országok) annak felpuhítása mellett szálltak síkra, míg a voltak tagállamok, amelyek szigorúan ragaszkodtak a szabályok jelenlegi formában való betartásához. Jean-Claude...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés