Előfizetői tartalom

Túlélte a cseh kormány a bizalmatlansági indítványt - de meddig?

Portfolio
Amint arról már beszámoltunk, múlt pénteken túlélte az ellene indított bizalmatlansági indítványt a kisebbségbe került cseh kormány: a 200 fős parlamenti alsóház 78 képviselője szavazott a Stanislav Gross által vezetett kabinet ellen, a megbuktatáshoz szükséges 101 képviselővel szemben. A "mérleg nyelvét" jelentő Kommunista Párt tartózkodott a voksolástól. A Kereszténydemokrata Párt kiválásával kettőre olvadt a koalíció. A cseh kormányválság azonban még nem ért véget, mivel a kormányból távozott három miniszter pótlását csak akkor hagyja jóvá a cseh államfő, ha Gross nyilvánosan megígéri: bizalmi szavazást kér új kormánya bemutatásakor. Gross engedett a nyomásnak.

Ennél a procedúránál a bizalmatlansági indítvánnyal szemben azonban már nem 101 képviselő egybehangzó szavazata szükséges, hanem elegendő a jelenlevő képviselők többsége. Gross szociáldemokrata pártjának 70, míg a koalícióban maradt Szabadság Uniónak 10 helye van az alsóházban. Ez azt jelenti, hogy továbbra is fennáll a kormány bukásának és az előrehozott parlamenti...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái