Előfizetői tartalom

Olaszország is rábólintott az EU-alkotmányra - gyűlnek a lehetséges "nem"-ek is

Portfolio
Az olasz felsőház a tegnapi szavazáson 217 igen és 16 nem mellett elfogadta az Európai Unió új alkotmányát, ezzel négyre emelkedett azon tagállamok száma a 25-ből, amelyek hivatalosan is támogatják a dokumentum életbe lépését. Mint ismeretes, Magyarország, Litvánia és Szlovénia már korábban zöld utat adott az alkotmánynak, míg Spanyolország még februárban népszavazáson fogadta el azt, de a spanyol parlamentnek még szentesítenie kell azt. Több EU-tagállamban egyelőre meglehetősen bizonytalan a szavazás kimenetele, jelentős megosztottság mutatkozik például Franciaországban a kérdést illetően.

A következő parlamenti szavazás Németországban lesz az alsóházban (Bundestag), május 12-én. Ezt követően Franciaországban kerül a kérdés az állampolgárok elé (népszavazás). A legutóbbi közvéleménykutatások arra utalnak, hogy reális a veszélye az alkotmány elutasításának. A francia nép egy része erőteljes rosszallását fejezi ki a törökök későbbi EU-csatlakozásával...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái