Előfizetői tartalom

A fizetési mérleg hiány és az euró-bevezetés - kimenetelek, kockázatok és megoldási irány

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank által nemrég megjelentetett pénzügyi stabilitási jelentés aktuális gazdasági kérdéseket taglaló fejezetében helyet kapott egy még megjelenés alatt álló Műhelytanulmány kivonata, mely a magyar gazdaság egyik hangsúlyos problémájával, a már huzamosabb ideje magas folyó fizetési mérleg hiánnyal, annak következményeivel és nemzetközi tapasztalataival foglalkozik. A tanulmány szerint a kilencvenes években a tőkeáramlások egyre kiterjedtebb liberalizációja és globalizálódása következtében a fizetési mérleg korrekciójának mozgatórugói a folyó fizetési mérlegről a finanszírozási oldalra, azaz a tőke- (vagy pénzügyi) mérlegre tevődtek át. A fizetési mérleg egyensúlytalanságokban (magas folyó hiány, külső adósság kedvezőtlen szerkezete) számos példával alátámasztható módon egyre nagyobb szerepe lett a magánszektornak, mind finanszírozási, mind felhasználási oldalról. A dolgozat nemzetközi tapasztalatok alapján három fokozatot mutat be a magas fizetési mérleg korrekciójára. Ezek rövid bemutatása után részletesebben kitérünk a magyar folyó fizetési mérleg hiány és az euróbevezetés kérdéskörére, a legfontosabb kockázati tényezőre, és arra, hogy mi lehet a deficit csökkentésének legmeghatározóbb területe.

Három fokozat - a főbb tanulságok. A dolgozat a leszögezi, hogy hosszabb távon magas folyó mérleg hiányt csak kevés ország tudott fenntartani, így a bekövetkező korrekciókat három csoportba sorolja aszerint, hogy a korrekció mekkora mértékű gazdasági növekedési áldozattal, és milyen fokú árfolyamgyengüléssel járt. A három csoport a békés, a köztes és a válságszerű...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái