Előfizetői tartalom

A hollandok is elutasították az EU-alkotmányt - újabb mélypontra zuhant az euró

Portfolio
62%-os részvételi arány mellett a vártnál is magasabb arányban, a szavazók 63%-a utasította el az uniós alkotmányt (37%-a támogatta azt), így a franciák után már a második, az Európai Unió "elődjét" megalapító tagállam mondott "nem"-et, pontosabban "nee"-et az alkotmányra. Bár a szavazás nem ügydöntő, hanem csak véleménynyilvánító volt, ugyanakkor a két vezető holland párt jelezte, hogy 30%-ot meghaladó részvételi arány mellett tiszteletben tartják a választók akaratát. Az euró újabb mélypontra, 1.2160 közelébe zuhant az este közzétett eredmények hatására, majd kisebb korrekció következett, jelenleg 1.22 közelében mozog a dollár/euró kurzus.

eurusdcomp A várt második elutasító szavazás ellenére az uniós vezetők már az elmúlt napokban is azt hangoztatták, hogy folytatódnia kell a ratifikációs folyamatnak. Egyes vélemények szerint a francia és a holland "fiaskó" felerősítheti a még a szavazás előtt álló országokban a "nem-mozgalmak" hatásfokát. Ez történhet Luxemburgban is, ahol kezd teret nyerni az elutasítók...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái