Előfizetői tartalom

Adócsomag és konvergencia-program: egyre komolyabb veszély az elcsúszásra - piaci reakciók

Portfolio
A miniszterelnök mai bejelentése szerint az adóváltoztatásoknak a 2006-os költségvetési bevételekre nettó 194 milliárdos, 2007-re mintegy 215 milliárdos, míg 2008-ra 120 milliárd forintos negatív hatása lesz. A tavaly decemberi konvergencia-program nominális GDP-prognózisai alapján ez 2006-ban és 2007-ben 0.8%-pontos, míg 2008-ban 0.4%-pontos államháztartási egyenlegromlást vetít előre. Gyurcsány azt is jelezte, hogy 2008-ra a gyorsabb gazdasági növekedés, illetve az államháztartási átalakítások miatt az átmenetileg módosuló deficitpálya visszatér a konvergencia-programban foglaltakhoz, tehát nem módosul az euróbevezetési pálya. A minisztériumok kiadásait - részletek ismertetése nélkül - jövőre, azaz a választási évben 200-250 milliárd forinttal tervezi csökkenteni a kormány, hogy ellensúlyozza a tervezett 194 milliárdos az adóbevételi kiesést. A további évekre ilyen tervek egyelőre nem ismeretesek. Számításaink az eddigi adatok alapján azt mutatják, hogy az átmeneti hiánynövekedés hatása 2008-ra valóban eltűnhet, ugyanakkor az eddigi tapasztalatok alapján a csak átmenetileg módosuló államháztartási hiány-koncepció megítélésünk szerint meglehetősen gyenge lábakon áll. Ez mindenképpen fokozott aggodalomra adhat okot, ha a kiadási oldalon nem történnek további érdemi lefaragások.

Ragaszkodás a 2010-es dátumhoz. Az euró 2010-es bevezethetőségéhez a szükséges kritériumoknak legkésőbb 2008-ban kellene megfelelnünk, így látható, hogy a "hajrá" utolsó éveire esik a mostani adóváltoztatások kedvezőtlen költségvetési hatása. Az adóváltoztatások a kormány számításai alapján érdemi nettó hatással lesznek az államháztartás egyensúlyi pozíciójára...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés