Előfizetői tartalom

Barclays Capital és Calyon vélemény az euróbevezetésről: többéves csúszás lehet, táguló forward spread

Portfolio
Jeff Gable, a Barclays Capital befektetési ház londoni feltörekvő piaci stratégája szerint a tegnap bejelentett adóváltoztatások nem segítik a magyar euróbevezetési céldátum (2010) teljesítését, hanem akár évekkel késleltethetik a közös valuta bevezetését - számolt be az MTI. A párizsi székhelyű Calyon elemzője, Claire Dissaux mai elemzése szintén arra irányítja rá a figyelmet, hogy az adóbejelentések komoly kockázatot jelentenek a konvergencia-program tarthatóságára. A szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy az 5 éves forward hozam 5.8%-ra emelkedett tegnap, és valószínűleg tovább emelkedhet, így a spread az euróhozam felett a jelenlegi 187 bp körülről akár 200 bp-ra is emelkedhet. Ez arra utal, hogy a piac egyre kevésbé bízik abban, hogy 5 év múlva felváltja az euró a forintot. Az elemzői vélemény részleteiért kérjük kattintson a portfolio.hu angol oldalára.

Jeff Gable szerint az adóreform miatt jövőre várható közel 200 milliárd forintos költségvetési bevételkiesés a GDP 0.8-0.9 százalékának felel meg, ami "igen jelentős" abban az összefüggésben, hogy a kormány a konvergencia-program alapján eredetileg 0.5-0.6 százalékos GDP-arányos deficitcsökkentést tervezett. Ez azt jelenti, hogy ha tartani akarjuk a költségvetési konszolidációs...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés