Előfizetői tartalom

Pozitív folyamat része a munkanélküliségi ráta emelkedése? - Érdekes tények és tendenciák

Portfolio
"Bár a munkanélküliségi ráta 7% fölé emelkedett, ez nagyobb részben a korábban gazdaságilag inaktívaknak a munkaerő-piacon való újbóli megjelenésének köszönhető, amit a nemzetközi összehasonlításban alacsony munkaerő-piaci aktivitás fényében pozitívan kell értékelni. E mellett folytatódik a versenyszféra alkalmazotti létszámának emelkedése, miközben a közszféra tovább zsugorodik" - olvasható a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) néhány napja megjelent első negyedéves gazdasági jelentésének sajtóanyagában. Az első olvasásra kissé meglepő és ebben a formában kissé félrevezető GKM-mondatokat egyrészt érdemesnek tartjuk kissé árnyaltabban bemutatni. Másrészt hasznosnak ítéljük meg, ha a már megkezdődött választási kampányban a tényszerű adatok is egy helyen, összefoglalóan megtalálhatók. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) múlt csütörtökön megjelent adatai szerint a március-májusi időszakban átlagosan 7.2%-on állt a munkanélküliségi ráta, ami több mint 6 éves csúcsnak felel meg. Egy év alatt 61 ezerrel emelkedett az állástalanok száma, és várhatóan tovább fog emelkedni. A téma tehát meglehetősen aktuális, érdemes a tartalmi kereteket is figyelembe véve jobban a folyamatok mögé nézni. Jelezzük, hogy a kérdéskör pontosabb megítéléséhez mélyebb elemzés, illetve újabb adatok lennének szükségesek. Jelen cikkünkben a folyamatok lényegét kívánjuk összefoglalni, és továbbgondolásra ajánljuk olvasóinknak.

Világítsuk meg a GKM-mondatokat! - nézőpont kérdése. A 15-74 éves korosztályt figyelembe véve egy éve lendületes munkanélküliség-emelkedés figyelhető meg: tavaly március-május óta 241 ezerről 302 ezerre nőtt az állástalanok száma. A foglalkoztatottak száma viszont csupán enyhén (kb. 4 ezer fővel) csökkent éves összehasonlításban (3.88 millió fő), így látható...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái