Előfizetői tartalom

Veres a luxus- és kamatadóról valamint az EVA-ról: nem lesz kompenzálás

Portfolio
A pénzügyminiszter a nagymértékű ingatlanokra kivetendő ún. luxusadó kérdésében leszögezte, hogy az állam önmagában ebből az adónemből nem vár többletbevételt, mivel a luxusadót az önkormányzatok határozzák meg (számítják ki, és oda folyik be). Veres a felső ÁFA-kulcs 25-ről 20%-ra csökkentése miatti EVA-árbevétel-kiesési felvetésre reagálva elmondta: "nem tudok olyan változtatásokról, hogy valami kiesés lenne az EVA-soknál. Egy méltánytalan extra lehetőségtől esnek el." Veres tisztázta, hogy ebből adódóan nem lesz feléjük kompenzálás sem, és nem tervezik a 15%-os adókulcs csökkentését sem. A kamatadó bevezetésével kapcsolatban utalt rá, hogy Magyarország nem bújhat ki a nemzetközi tendencia elől, előbb-utóbb nálunk is bevezetésre kerül ez az adónem.

A luxusadóval kapcsolatban Veres utalt rá, hogy az adónem az önkormányzatok döntő többségét (a 3200 önkormányzatból legalább 2800-at) nem fogja érinteni. A pénzügyminiszter elmondta, hogy máris hallott olyan megoldásokról, hogy hogyan lehetne kikerülni majd az adófizetést. Azért nem kívánják egyelőre elmondani az adó kiszámításának konkrét módját, hogy ezzel...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái