Előfizetői tartalom

Portfolio.hu-poll: hétfőn újabb 25 bp-os kamatcsökkentés - mekkora forintgyengülés várható év végéig?

Portfolio
Az elemzői kar júniushoz hasonlóan most is csaknem egységes volt: a portfolio.hu által megkérdezett 18 szakértő közül 17 jövő hétfőn újabb 25 bp-os kamatcsökkentést vár a Monetáris Tanácstól. Ezzel 6.75%-ra mérséklődne az irányadó ráta. Az év hátralévő részében ezen kívül jellemzően még egy 25 bp-os vágásra számítanak az elemzők (azaz év végére 6.5%-ra mérséklődne az irányadó ráta), de annak időzítéséről már eltérőek a vélemények és nagyban függ a külső piaci környezet változásától is. A forint/euró árfolyam a jelenlegi 247 körüli szintről év végére a válaszok mediánja szerint 252 fölé emelkedhet, ez kb. 2%-os forintgyengülésnek felelne meg.

Szakértők szerint jövő hétfőn az ismét emelkedő infláció ellenére óvatos lépéssel csökkenhet a kamatszint. A KSH adatai szerint júniusban 3.8% volt a pénzromlás üteme a májusi 3.6% után, szemben a várt 3.6%-kal, ugyanakkor a maginfláció 1.9%-ra csökkent a májusi 2.2%-ról. Egyes elemzők lehetőségként megemlítették az 50 bp-os vágást is, de jóval nagyobb esélyt adtak...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái