Előfizetői tartalom

Devizastratégák dollár/euró prognózisai: merre tovább? - mennyire jöttek be az eddigi előrejelzések?

Portfolio
Az utóbbi hetekben számottevő dollárerősödés következett be a főbb devizákkal szemben, melyek közül kitüntetett szerepet kapott a dollár/euró keresztárfolyam érdemi változása. A jegyzési szintek 1.29 közeléből mintegy három hét alatt 1.21-ig mozdultak, majd néhány napos "időzés" után az 1.19 alá is "benézett" a kurzus. Onnan korrekció következett. Év elejéhez képest mostanra mintegy 11%-ot izmosodott a zöldhasú a közös európai fizetőeszközzel szemben, de ne feledjük el, hogy ezt megelőzően a dollár 3 év alatt közel 40%-kal gyengült az euróhoz képest. A Reuters több devizapár esetében havi rendszerességgel több tucat vezető devizastratégát kérdez meg arról, hogy milyen árfolyamszintet várnak 1, 3, 6 és 12 hónapos időtávra vonatkoztatva. A legutóbbi felmérés időpontjában (július 4-6.) 1.19 körül ingadozó árfolyamszintnél 1 hónap múlva változatlan, míg egy év múlva már 1.27-es árfolyamot vártak a stratégák (válaszok mediánja), azaz a dollár újabb gyengülése várható az euróval szemben. Érdemi hangsúlyeltolódásra utal, hogy míg májusban 1.2950-es szint közelében 1.3230-at prognosztizáltak egy évre előre a szakértők, addig 1.23 körüli árfolyamnál júniusban 1.27-et. Mi állhat emögött, és jellemző-e ekkora prognózismódosulás egy hónap alatt? Egyáltalán mennyire helyénvalóak a prognózisok a tényadatokkal összevetve? Mennyire látták jól előre a szakértők pl. nagy árfolyammozgásokkal járó trendfordulókat és jellemzően mi befolyásolja a prognózisokat: a fundamentumok, vagy valami más? Ezekre az izgalmas kérdésekre keressük a választ mai cikkükben.

Nézzük rögtön a legutóbbi felmérés főbb eredményeit!. Az egy hete végzett felmérés szerint a devizastratégák több fundamentum miatt rövid távon fokozták optimizmusukat a dollárral kapcsolatban, ennek ellenére kisebb korrekció következett be (1.2250-ig emelkedő kurzus). A szakértők felhívták a figyelmet, hogy az év hátralévő részében az egyre kedvezőtlenebb amerikai...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái