Előfizetői tartalom

Nulla államadósság, 230 ezer fős állami leépítés - konkrét gazdaságpolitikai javaslatok Járai Zsigmondtól

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint a fenntartható gazdasági növekedéshez magunkkal szemben kemény követelményeket kell állítanunk mind a fiskális, mind a monetáris politika terén. Járai egész oldalas a Világgazdaságban megjelent cikkében - mely magánvéleményét tükrözi - úgy véli, hogy amennyiben az általa megfogalmazott 14 főbb lépés (kérdéskör) megtartására törekedne az ország, akkor a gazdasági növekedésünk üteme évente akár 2-3%-ponttal is magasabb lehetne. Járai szerint Magyarországnak a fiskális politika terén a maastrichtinál keményebb feltételeket kellene kitűznie célként, egy gyors fiskális konszolidáció akár még rövid távon is élénkíthetné a gazdaságot. A monetáris politika terén kompromisszumok nélkül a jegybank egyetlen célja az árstabilitásra törekvés kell legyen az euró mihamarabbi bevezetésével. Ehhez a múltbeli tapasztalatokat is szem előtt tartva többek között hiteles és korrekt jegybanki kommunikáció, transzparens árfolyamrendszer kell. Járai cikkében egy olyan követelményrendszert vázol fel, amely az egyes gazdaságpolitikai lépések megítélésénél útmutatóul szolgálhat, szem előtt tartva az ország versenyképességének javítását is.

Fiskális politika - a magángazdaság visszahúzója, kemény követelmények kellenek. Járai szerint az államháztartás tartós és strukturális egyensúlyhiánnyal küszködik, és az egyik gátjává lett a dinamikus gazdasági növekedésnek. A globális gazdasági versenykörnyezetben a jegybank elnöke szerint kiegyensúlyozott államháztartásra és nulla államadósságra van szükség...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés