Előfizetői tartalom

GKI: megemelt idei GDP-prognózis, 1000 milliárd forintos kiigazítás

Portfolio
A májusban megfogalmazott 3.5%-ról érdemben, 3.9%-ra emelte az idei gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisát a GKI Gazdaságkutató Rt. A jövő évi prognózis 4.1%-ot jelent, azaz a magyar gazdaság gyorsuló ütemben nőhet. Vértes András, a kutatóintézet elnöke a mai sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy 2006. közepétől lényeges változásoknak kell bekövetkeznie az államháztartás terén két irányban is (modernizáció és kiadáscsökkentés) ahhoz, hogy a 2010-es euró-bevezetés megvalósulhasson, "a mi véleményünk szerint nincs más reális út, akármilyen kormány is kerül hatalomra". A lényeges változás egyik vetülete, hogy a GDP mintegy 4-4.5%-át kellene lefaragni az állami kiadások esetében 2006-2008 között, ami nagyságrendileg 1000 milliárdos összeget jelent.

Vértes a világgazdasági folyamatokkal kapcsolatban kijelentette hogy "a világgazdaságban nagy a bizonytalanság, olajársokk-következett be, de nem történt olajválság" (szemben a '70-es és '80-as évek eseményeivel). Ez azt jelenti, hogy az árrobbanás nem lassítja nagymértékben a világgazdasági növekedést, illetve nem emeli érdemben az inflációt. Ebben a világgazdasági kontextusban...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái