Előfizetői tartalom

IMF: engedjük szabadon lebegni a forintot - a kormány nem "tágít"! (2.)

Portfolio
A jelenleg is Magyarországon tartózkodó Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalódelegáció többek között arra tett javaslatot a magyar kormánynak, hogy fontolja meg a szabad lebegésre való áttérést a forint/euró árfolyam esetében a jelenlegi intervenciós sávról. Az IMF erre való utalásokat már korábban is tett, de ilyen konkrétan most fogalmazta meg először véleményét a kérdésben. A világszervezet szakértői szerint a szabadon lebegő forintra egyrészt azért érdemes lenne most áttérni, mivel jelenleg nyugodtak a pénzügyi piacok, így az átállás nem járna különösebb piaci zavarokkal. Másrészt amiatt, mivel a jelenlegi árfolyam-sáv már nem tudja betölteni monetáris horgony szerepét. Emellett az is szempont, hogy mivel az IMF szerint a 2010-es magyar euró-bevezetés úgyis egyre inkább kitolódik, így az ERM-II. árfolyam-rendszerbe való belépésünk is később várható. Az IMF szerint a nagyobb mértékű árfolyam-mozgások segíthetnének lefékezni a lakossági deviza-hitel felvételi robbanást. A Pénzügyminisztérium által eljuttatott közlemény szerint a kormány nem változtat az árfolyam-sávon, mivel az az esetleges elméleti előnyökkel szemben inkább káros lenne Magyarország számára.

Itt lenne az alkalmas pillanat.... A Nemzetközi Valuta Alap szakértői a szokásos gazdaságpolitikai konzultáció keretében Budapesten tartózkodnak. Az általuk megfogalmazott közlemény szerint az IMF azt javasolja Magyarországnak, hogy fontolja meg a jelenlegi árfolyamrendszer megváltoztatását, az árfolyam szabad lebegtetését. A jelenlegi árfolyam-rendszer értelmében a forint...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái