Előfizetői tartalom

Drasztikus hiánynövekedések 2003-2005-re: csak úgy röpködnek a százmilliárdok

Portfolio
Az Eurostat véleménye alapján drasztikusan, 547 milliárd forinttal növekszik az idei hiány a tervezetthez viszonyítva, és a GDP 7.2 százalékát teszi ki szemben a 4.7 százalékos kormányzati céllal - derül ki a Világgazdaság birtokába került dokumentumokból. Így már érthetővé válik, miért készül Gyurcsány Ferenc kormányfő arra, hogy hamarosan bejelentse: jövőre eláll a konvergencia-programban vállalt költségvetési pálya betartásától amiatt, hogy az idei hiány sokkal magasabb lesz a tervezettnél.

Hogy miért nő a 2005-ös hiány? Ez egyrészt arra a már ismert tényre vezethető vissza, hogy nem lehet elszámolni az eredményszemléletű (uniós) módszertan szerint bevételként a Nemzeti Autópálya Rt. (NA) 177.8 milliárd forintos befizetését a büdzsébe. További 254.2 milliárd forintos deficitnövekményt jelent egyrészt az, hogy a tervek szerint a központi költségvetés átvállalja...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés