Előfizetői tartalom

Mégsem kezdődnek meg hétfőn az EU-török csatlakozási tárgyalások?

Portfolio
Tegnap este még úgy tűnt, hogy majdnem minden rendben van, ugyanis az Európai Parlament (EP) jóváhagyta a Törökországgal kezdődő csatlakozási tárgyalások tervét. Az Európai Bizottság szerint Ankara teljesítette az október 3-ára tervezett kezdéshez szabott valamennyi fontos feltételt, bár kisebb teendői még mindig vannak a balkáni országnak. Ma azonban új fejleményként az osztrák kancellár egy újság-interjúban jelezte: követelik, hogy Törökországnak ne csak a teljes jogú tagságot kínálja fel az EU a tárgyalások megkezdésekor, hanem egy speciális jogi státuszt is.

Ez ellen Törökország már eddig is hevesen tiltakozott, azzal fenyegetve, hogy visszavonja csatlakozási kérelmét. Wolfgang Schüssel azt is szeretné elérni, hogy Horvátországgal is minél hamarabb kezdődjenek meg a csatlakozási tárgyalások. A török líra minimális gyengülést mutat mind az euróval, mind a dollárral szemben a bejelentés óta.Kapcsolódó cikkünk2005.09.05 14:51...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái