Előfizetői tartalom

Hirtelen kiárazott kamatcsökkentések - (még) jókor jöttek a negatív hírek a magyar piacnak?

Portfolio
Az elmúlt két hétben jelentős változás következett be a magyar piacon a kamatcsökkentési várakozások tekintetében: míg a szeptember 19-i kamatdöntés előtt a piaci árazások arra utaltak, hogy az év végére 5.5%-ra csökkenhet az irányadó ráta az akkori 6.25%-ról, és jövő márciusig 5.25%-ra mérséklődhet a kamatszint, addig mostanra gyakorlatilag teljesen eltűntek ezek a várakozások a piacról. Ez a múlt heti kedvezőtlen költségvetési hírekkel, illetve emiatt a 2010-es euró-bevezetés egyre inkább irreálissá válásával állhat összefüggésben, ami jelentős állampapír-piaci hozamemelkedéseket indukált. Az amerikai piacon mindeközben kissé erősödtek a kamatemelési várakozások, melyek szerint december végéig 4.25%-ra emelkedhet a FED irányadó rátája. A jelenlegi árazások alapján tehát úgy tűnik, hogy az idei év végére mindössze 1.75%-ra szűkülne az irányadó magyar és az amerikai kamatszint közötti különbség a jelenlegi 2.25%-ról. Bár az 1.75% már nagyobb differencia lenne, mint amit a piac akárcsak két héttel ezelőtti is árazott, de a jelenlegi komoly magyar egyensúlytalansági helyzetben akár ez is kevésnek bizonyulhat. Lehet, hogy (még) éppen "jó időben jöttek" a negatív hírek a magyar piacnak?

Hogyan is jutottunk el idáig?. A piac a két héttel ezelőtti 25 bp-os magyar kamatcsökkentést megelőzően (mellyel 6.0%-ra mérséklődött a ráta) még szilárdan hitt az 5.5%-os idei év végi kamatszintben. Ezt támasztotta alá a portfolio.hu által a szeptember 19-i kamatdöntés előtt készített elemzői felmérés is.Kapcsolódó cikkünk2005.09.14 16:05 Portfolio.hu-poll: inkább...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái