Előfizetői tartalom

Több százezren elhagyják hazánkat? - komoly gondok elé nézhet a magyar munkaerő-piac

Portfolio
Egy most elkészült tanulmány szerint a munkaképes korú lakosság 4%-a, azaz mintegy 300 ezren gondolkodnak itthon külföldi munkavállalásban, akik közül mintegy 158 ezren fontolgatják közepes, illetve komoly szándékkal a távozást. A szakmunkások mellett a diplomások távozása is komoly károkat okozhat a magyar munkaerő-piacnak. Emellett nemcsak a ki-, hanem a munkaerő beáramlása is komoly problémákat vet fel: bár az itthon dolgozó külföldiek többsége a hiányszakmákban helyezkedik el, de a feketemunka, illetve a kontroll nélküli migráció komoly feszültségeket okozhat - áll a KSH-GKI közös tanulmányában, melyről a Világgazdaság számol be. Lengyelországban is megjelent egy hasonló tanulmány, mely arra mutat rá, hogy a munkanélküli lengyelek mintegy 23.8%-a kész külföldön letelepedni, ha ott dolgozhatna, emellett a dolgozó lengyelek 22.5%-a is hasonlóan gondolkodik. A lengyelek 41%-a Németországba, 26%-a Nagy-Britanniába, 7%-a Írországban telepedne le.

A 800 vállalat válaszai alapján elkészített magyar tanulmány szerint külföldre távozhatnak majd a kutatók, további munkaerőt veszthet majd az egészségügy, emellett a matematikusok, a fizikusok, a pályakezdő informatikusok és mérnökök is az agyelszívás áldozatai lehetnek. A dolgozói mobilitás munkaerő-piacra gyakorolt hatásait végző felmérés szerint míg a felsősokú...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái