Előfizetői tartalom

Felgyorsul a forintgyengülés? Kamatot emel az MNB? - 3 szakértő, hasonló gondolatok

Portfolio
A forint várhatóan mérsékelten, nagyobb zuhanás nélkül tovább gyengülhet a következő napokban-hetekben az euróval szemben, a 255-ös szint kulcsfontosságú lehet mind a piaci hangulat, mind az MNB magatartása szempontjából. Ma a tegnapi erőteljes gyengülés után elképzelhető egy csupán átmeneti korrekció az eurójátékosok profitrealizálása miatt (forintot vesznek). A jegybank komoly dilemmában lehet, hiszen az infláció lehetőséget adhat akár egy 25 bp-os kamatcsökkentésre az idei év végéig, de a nemzetközi és hazai folyamatok miatt a szakértők szerint helyesebb lenne, ha idén már a jelenlegi 6.0%-os szinten maradna a ráta. 260-265 körüli forint/euró árfolyam-szint esetén már felmerülhet a kamatemelés lehetősége, de az általunk megkérdezett három szakértő egyike sem számít alapesetben (rendkívüli helyzet nélkül) erre az év hátralévő részében. Elképzelhető inkább az igen magas szintre gyarapodott devizatartalék egy részének piaci megjelenítése a túlzott mértékű forintgyengülés megállítására. Az állampapírok másodpiacán a 6.50% körüli szintek támaszt jelenthetnek, itt megjelenhetnek a vevők. A jelenlegi és vártható piaci folyamatokról Duronelly Péter, a Budapest Alapkezlő Rt. befektetési igazgatója, Németh Dávid, az ING Bank elemzője és Puskás Tamás, a Commerzbank Treasury vezetője fejtette ki véleményét, melyeket abc-sorrendben közlünk.

Duronelly Péter: "Mi kapjuk az első pofont". Az alapkezelő véleménye szerint a külföldiek közül inkább az amerikai befektetők állhatnak az eladások mögött, erre utal az, hogy tegnapelőtt és tegnap is a délutáni órákban láttuk a nagyobb hozamemelkedéseket és forintgyengülést (amikor náluk reggel lesz). Kérdéses, hogy ezek mögött short pozíciók felvétele, vagy a korábbi...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái