Előfizetői tartalom

31 éves csúcson az amerikai termelői árindex - újabb lökés a kamatemelési várakozásoknak? (2.)

Portfolio
Szeptemberben a termelői árak a várt 1.1% körüli mértékkel szemben 1.9%-kal emelkedtek augusztushoz képest, amire 31 éve nem volt példa az Egyesült Államokban. Augusztusban még csak 0.6%-os volt az áremelkedés üteme. A jelentős szeptemberi ugrást elsősorban a nagykereskedelmi energiaárak fűtötték, melyek 7.1%-kal drágultak, ami 15 éve a legnagyobb ugrás. Az élelmiszerárak 1.4%-kal emelkedtek egyetlen hónap alatt. Az elmúlt 12 hónapban a termelői árak 6.9%-kal drágultak, amire szintén 15 éve nem volt példa.

A maginfláció a várakozásoknak megfelelően 0.3%-kal emelkedett az augusztusi stagnálást követően. Éves összehasonlításban a maginfláció 2.6%-ra csökkent az augusztusi 2.8%-ról - ez a fentiekkel szemben inkább kamatemelési várakozások hűtésének irányába mutat. A szeptemberi adatok (fogyasztói és termelői árindexek) arra utalnak, hogy a termelési láncban lényegesen nagyobb...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái