Előfizetői tartalom

Európai Bizottság: 8%-os lehet a jövő évi hiány - vártnál is pesszimistább megítélés (frissített)

Portfolio
Az Európai Bizottság még nem véglegesnek tekinthető (holnap kiadandó) jelentése szerint a magyar államháztartási hiány jövőre elérheti a GDP 8%-át is - jelentette a Bloomberg. A bizottsági dokumentum szerint Magyarország hiánycsökkentést célzó idei törekvései is elégtelenek. A kormány ugyanakkor olyan jelzéseket küldött a Bizottságnak, hogy nem is szándékozik kiigazító lépéseket tenni idén, bár erre korábban szóbeli ígéreteket tett. Értelmezésünk szerint a 8%-os hiányszámot a jövő évi 6.1%-kal lehet összevetni (mely nyugdíjkorrekcióval 4.7%), mely így gyakorlatilag lehetetlenné tenné a maastrichti hiánycél (3%) 2008-ra teljesítését és az euró 2010-es bevezetését.

A Bloomberg által közölt bizottsági feltételezést (8%-os GDP arányos hiány) a Pénzügyminisztérium vitatja. Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke a Reuters kérdésére úgy nyilatkozott, hogy a 6.1%-os (jövő évi, nyugdíjkorrekció nélküli) deficitszám "jól megalapozott", mivel az úgy "készült", hogy a kiadásokra erős kontroll nehezedik. Pichler a portfolio.hu-nak...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái