Előfizetői tartalom

Portfolio.hu-poll: év végéig maradhat a 6%-os kamatszint, de hogy utána mi lesz... (2.)

Portfolio
Jövő hétfőn a Monetáris Tanács várhatóan változatlan szinten, azaz 6%-on hagyja az irányadó rátát, mellyel a 2004. októbere óta tartó kamatcsökkentési sorozat megszakadhat. Év végéig a portfolio.hu által megkérdezett 18 szakértő közül a többség szerint beleférhet még egy óvatos, 25 bázispontos kamatcsökkentés. A jövő év kamatpályája azonban ennél lényegesen bizonytalanabb: van aki szerint az év végi 5.5%-os kamatszint további 25 bp-tal 5.25%-ra csökken és ott hosszabb időre leáll a kamatlazítás, de akad olyan is, aki szerint májusban 100 bp-os kamatemelésre lehet számítani a 6%-os addigi kamatszint után. A szakértők közül szinte mindenki a forint/euró árfolyamot nevezte meg, mint legfőbb befolyásoló tényező az irányadó kamatszint alakulása szempontjából. 260-265 körüli kurzusnál, illetve erősen ingadozó árfolyam esetén egyre nő a valószínűsége a kamatemelésnek. A holnapra várt európai bizottsági hivatalos jelentés - melynek részletei már kiszivárogtak - fontos piacbefolyásoló szereppel bírhat - jelezték inkább külföldi válaszadók.

Kapcsolódó cikkünk2005.10.14 14:48 Felgyorsul a forintgyengülés? Kamatot emel az MNB? - 3 szakértő, hasonló gondolatok A szakértők közül többen utaltak rá, hogy az MNB komoly dilemmába került (illetve hajtotta bele magát a korábbi lendületes kamatcsökkentések miatt): a jelenlegi inflációs folyamatok további kamatcsökkentésre adnának lehetőséget, ráadásul a jövő év...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés