Előfizetői tartalom

Porszemek a gépezetben - kritikus vélemény a jövő évi büdzséről

Portfolio
Elkészítette több ponton komoly kritikát tartalmazó véleményét a 2006-os költségvetésről az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A kormány által szeptember 30-án az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslat bevételi előirányzatának 58.3%-át közepesen kockázatosnak minősítették a számvevők, emellett felhívták a figyelmet többek között a nyugdíjkiadások alultervezési veszélyére. A Pénzügyminisztérium több ponton vitatja a jelentést. Szakértők szerint ha a jelenlegi formájában kerül elfogadásra a büdzsé (márpedig a koalíciós pártok erre utaló egyezséget kötöttek), akkor éppen ez okozza majd a szándékkal ellentétes eredményt, azaz a 2006-os költségvetés miatt úszik el végleg a 2010-es euró-bevezetés. Az Európai Bizottság szerint a tervezett 4.7%-os GDP-arányos célnál mintegy 2%-ponttal magasabb hiány várható. A deficitszám tarthatóságát az ÁSZ is kockázatosnak minősítette. A 274 oldalasra sikeredett számvevőszéki véleményéből igyekeztünk a fontosabb tényezőket kiragadni, mely az alábbiakban olvasható.

Általános kritikák - ismét a "régi lemez". Másfél hónapos csúszás A fejezetek felügyeletét ellátó szervek a költségvetési tervező munkát mintegy másfél hónapos késéssel kezdték meg. Az ÁSZ véleményét megalapozó helyszíni vizsgálatok idején folyamatosan változó munkaanyagok álltak rendelkezésre. Ezek alapján a tervezési folyamat késedelmes elindítása mind...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái