Előfizetői tartalom

MNB: 10%-os hiány 2008-ra, milyen lefaragásokkal lehet próbálkozni?

Portfolio
További egyenlegjavító intézkedések nélkül a ma ismert keretfeltételek alapján 2008-ra elérheti a GDP 9-10.6%-át is az államháztartás uniós módszertannak megfelelő hiánya, így a költségvetési egyenlegre vonatkozó maastrichti kritérium teljesítéséhez a GDP 5.5-7%-át kitevő további megszorító intézkedés szükséges - olvasható a mai, az MNB által készített konvergencia-jelentésben. Csermely Ágnes, a jegybank főosztályvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy bizonyos módszertani kockázatok miatt az MNB stábja úgy számol, hogy jövőre a GDP 7.8-8.9%-át éri majd el a GDP-arányos deficit, szemben a kormány által tervezett 4.7 (illetve Gripenekkel együtt 5.2) %-os céllal.

A szakértő jelezte, hogy az elmúlt évek elvétett hiánycéljainál nem szerencsétlen események véletlen egybeesése volt a fő ok, hanem olyan döntések születtek, amelyek alapján már előre látható volt a deficit elcsúszása. Az MNB adatai szerint 2000-2004 között az államháztartási bevételek folyó áron a GDP 1.5%-ával csökkentek (pl. középső SZJA-sáv eltörlése),...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés