Előfizetői tartalom

Egy biztos, hogy hétfő után minden bizonytalan

Portfolio
Már-már hihetetlenül egységes az elemzői-alapkezelői kar abban, hogy mi várható az elkövetkezendő két kamatmeghatározó ülésen Magyarországon. Ez azonban csak a látszat, szinte minden elemző sóhajtással és rövid szünetet követően kezdte válaszát. A portfolio.hu tegnap délutáni felmérésében mind a 21 szakértő változatlan kamatszintre (6%) számított a jövő hétfői Monetáris Tanács ülésen. Egy hónappal ezelőtti felmérésünkben a megkérdezettek közel fele reális lehetőségnek tartotta, hogy az év utolsó két hónapjának valamelyikében bekövetkezhet még egy kamatcsökkentés. Legvalószínűbb pályaként ma ezzel már csupán két elemző számol, azaz a 2005-ös esztendőt 6%-os kamattal búcsúztathatjuk. Igen érdekes, hogy a piaci folyamatok és az elemzői várakozások gyakorlatilag elváltak egymástól: az árazások alapján a szereplők felkészültek egy 25 bp-os akár jövő hétfői kamatemelésre is (tegnapi 3 hónapos hozam 5 bp-tal 6.31%-ra emelkedett), míg ezt egyértelműen egyik megkérdezettünk sem várta (de néhányan nem zárták ki).

Korlátozó tényező le- és felfelé is. Jövő hétfőn a kamatdöntéssel egy időben megjelenik a friss inflációs jelentés is. Az elemzők közül többen jelezték - ahogy az nemrég kiszivárgott - , hogy igen kedvező inflációs prognózist vázolhat fel a jegybank, így egy esetleges kamatemelést igen nehézkes lenne "eladni". A döntést követő kommentár azonban kitérhet a jövő...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái