Előfizetői tartalom

Hatalmas meglepetés a piacon: Szlovákia már az euró előszobájában!

Portfolio
Hatalmas meglepetésre péntek éjféltől Szlovákia is csatlakozott az euró előszobájának nevezett ERM-II árfolyamrendszerhez, így az új EU-tagok közül már csak Csehország, Magyarország és Lengyelország nem tagja annak. A piac a szlovák belépést az előzetes jelzés miatt csak 2006. második negyedévére várta. A várakozásoknál korábbi belépés miatt a középárfolyam (1 euró=38.455 szlovák korona) is gyengébb, mint a várt, mely körül +/-15%-os sávban (azaz 32.7-44.2 SKK/EUR között) mozoghat a piaci árfolyam. Múlt pénteken a középárfolyamnál minimálisan gyengébb szinten, 38.48-38.51-nél zárt a kurzus. Északi szomszédunk tehát erős elköteleződést mutat az euró bevezetésére, mely elviekben már 2007 végén megtörténhetne, de szombaton a szlovák kormányfő és a jegybankelnök jelezte, hogy nem módosult a 2009. január elsejei céldátum. Fokozott rally mutatkozik reggel Szlovákiában, mely a régiós piacokon is érezteteti hatását, a forint is erősödik az euróval szemben.

Az uniós szabályok szerint az euró bevezetésére készülő országnak legalább két évet kell eltöltenie az ERM-II árfolyam-rendszerben úgy, hogy az árfolyam viszonylagos stabilitást mutasson. A +/-15%-os intervenciós sávhatárokon nemcsak a szlovák, hanem az Európai Központi Bank (EKB) is beavatkozik az árfolyam sávon belül tartása érdekében. A középárfolyamot leértékelni...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái