Előfizetői tartalom

Teljesen fedezett folyó mérleg hiány - megemelt korábbi deficitszám (3.)

Portfolio
A folyó fizetési mérleg hiánya 2005. III. negyedévében szezonálisan kiigazítatlanul 1697 millió volt (II. negyedév: 1812 m EUR), míg a szezonális hatásoktól megtisztított adat 1867 millió euros deficitet jelent. Ez 236 millió euróval magasabb a második negyedévesnél - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank. A szezonálisan kiigazítatlan közel 1.7 milliárd eurós adat megfelel az elemzői várakozásoknak. Az idei első háromnegyed év összesített folyó mérleg deficitje 5053 millió eurót tett ki, ami 286 millió euróval alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakinál (magas bázis). Fontos kiemelni, hogy a harmadik negyedéves 1697 millió eurós folyó mérleg deficitet teljes mértékben fedezte a nem adósságeneráló finanszírozás (1952 millió eurós pozitív egyenleg). A magyarországi külföldi működőtőke-beáramlás 1358 millió eurót tett ki, szemben a második negyedéves 520 millió eurós kiáramlással (profitrealizálások, osztalékhazautalások). Miközben a tavalyi adatok nem változtak, a második negyedév folyó fizetési mérleg hiányát 110 millió euróval megemelte az MNB a korábban közzétettnél a KSH áru- és szolgáltatásforgalomra vonatkozó adatainak felülvizsgálata eredményeképpen.

Főbb tendenciák a harmadik negyedévben. 2005. III. negyedévében a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) 1622 millió euro hiányt mutatott, ami a szezonális hatások kiszűrésével számított adatok alapján 1802 millió euro, a GDP 8 százaléka volt. Forintban számítva a III. negyedéves nettó finanszírozási...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés