Előfizetői tartalom

KSH 2005-ről: export és beruházások

Portfolio
A bruttó hazai termék 2005-ben 4.1%-kal (naptárhatással kiigazítva 4,3-kal) növekedett, a reálgazdaság egyensúlya javult - áll a KSH gazdasági összefoglalójában. Keresleti oldalról az export 11%-os és a beruházások 6.4%-os bővülése húzta a gazdaságot, a fogyasztás mérsékeltebben nőtt. A külkereskedelem hiánya az importnál gyorsabban növekvő exportnak köszönhetően alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. A termelő ágazatok közül az iparban és az építőiparban folytatódott a konjunktúra, előbbi bruttó termelése 7.3%-kal, utóbbié 17%-kal nőtt. A mezőgazdaság kibocsátása a 2004-es rekordterméshez képest 9%-kal csökkent. Az infláció 3.6%-ra mérséklődött, ami 30 éves rekord, a reálkeresetek 6.3%-kal emelkedtek. A foglalkoztatottak száma nem változott, de az aktivitási ráta emelkedésével együtt a munkanélküliek száma és aránya nőtt (éves átlagban 7.2%-ra). Az államháztartás - önkormányzatok nélküli - hiánya a Pénzügyminisztérium előzetes pénzforgalmi adatai szerint 2005-ben közel 984 milliárd forint volt, az egy évvel korábbinál kisebb (az eredményszemléletű hiány ennél lényegesen nagyobb).

Lassuló, de még mindig élénk gazdasági növekedés. Az élénk gazdasági növekedés 2005-ben folytatódott, bár üteme kissé mérsékeltebb, mint a megelőző évben volt. A GDP 2005-ben 4.1%-kal (naptárhatással kiigazítva 4.3%-kal), 2004-ben 4.6%-kal emelkedett. A magyar gazdaság fejlődése fő vonalaiban összhangban állt a világgazdaságra jellemző tendenciákkal. A globális...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés