Előfizetői tartalom

Bernanke: nem egy készülődő recesszió miatt alacsonyak a hosszú hozamok

Portfolio
Nem tett világos utalást a további kamatpolitika (kamatemelések) vonatkozásában tegnap késő esti beszédében a FED új elnöke, Ben Bernanke, ugyanakkor jelezte, hogy az amerikai növekedés a mérsékelt ütemű fogyasztásbővülés mellett továbbra is erőteljes maradhat. A jegybankelnök ismét megerősítette, hogy véleménye szerint a hosszú távú kötvényhozamok alacsony szintje nem a gazdasági szereplők recesszióra való felkészülésével (kamatcsökkentések beárazásával), hanem inkább egyéb tényezőkkel magyarázható. A dollár beszéd hatására - az azt megelőző bizonytalanság után - kissé izmosodott a főbb devizákkal szemben a megerősített kamatemelési várakozások nyomán.

Míg 2004 júniusa óta a FED irányadó rátája 3.5%-ponttal emelkedett, addig pl. a 10 éves amerikai hozamszint jellemzően a 4-4.7%-os viszonylag szűk sávban ingadozott. Az elmúlt mintegy másfél évben a téma folyamatosan felmerült a szakmai beszélgetések során, korábban Alan Greenspan is figyelmet szentelt beszédében a hosszú távú hozamok alacsony szintjének. A FED jelenlegi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés