Előfizetői tartalom

Mekkora is a kistigris?

Portfolio
Gazdasági szövegkörnyezetben sokszor előfordul egy országra vonatkozóan a kifejezés: "kistigris". Az évek során a szó a gyorsan fejlődő nyitott gazdaságok szinonimájává vált. A szót nemegyszer hivatkozási alapnak használják szakemberek a liberális gazdaságpolitika mellett szóló érvként. Mostani írásunk célja nem ezen országok gazdaságának bármilyen strukturális elemzése, inkább csak egyfajta összehasonlításra törekedtünk a méretek tekintetében, hogy a gazdasági súlypontokat helyesen kezeljük. Az adatokból egyértelműen látszik, hogy a kelet-európai országok számára sokszor emlegetett ázsiai kistigrisek lényegesen nagyobb gazdasági egységet adnak, de érdekes lehet az is, hogy pl. Dél-Korea GDP tekintetében nagyobb mint Oroszország.

Ázsiai tigrisek. A "kistigrisek" szó alatt eredetileg azon kis méretű országok csoportját értjük, amelyek az 1960-as évektől kezdve a gyors iparosodás folyamán kiemelkedően magas GDP-növekedési értéket mutattak évről évre elsősorban a fejlett technológiák gyors adoptációjának, export-vezérelt gazdaságuknak és a nagyarányú külföldi működőtőke beáramlásnak köszönhetően....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái