Előfizetői tartalom

Mi a mai kamatdöntés igazi tétje? - Vélemény

A forint múlt heti erősödésével párhuzamosan egyre inkább elbizonytalanodott a piac azzal kapcsolatban, hogy szükség van-e ma újabb 25 bázispontos kamatemelésre (mellyel az irányadó ráta 8.25%-ra változna). Csütörtökön este Járai Zsigmond MNB-elnök úgy nyilatkozott, hogy bár a legutóbbi információk alapján lehetetlen teljesíteni a jegybank által releváns 2008-as 3%-os inflációs célt (azaz a várható infláció ezt a szintet lényegesen meghaladhatja), mégsem a kamatemelés az egyetlen alternatíva a Monetáris Tanács mai ülésén. Ez szokatlanul "puha" megnyilatkozás volt a jegybankelnök részéről, amely fokozhatta a kamatemelés elmaradásával kapcsolatos várakozások arányát. Véleményem szerint a mai döntés tétje egyértelműen a jegybanki hitelesség megtartása, melyet a Monetáris Tanács úgy érhet el, ha a kamatdöntés, illetve az ehhez kapcsolódó nyilatkozat, valamint a hátteret szolgáló Inflációs jelentés összhangban lesznek.

Érvek és ellenérvek. Úgy tűnik, hogy nehéz lenne a hitelesség sérülése nélkül megindokolni egy esetleges szinten tartási kamatdöntést akkor, amikor a döntéssel párhuzamosan megjelenik az új, részletes inflációs jelentés is. Ez utóbbi feltehetően továbbra is azt jelzi előre, hogy érdemben a 3%-nál magasabb 2008-as infláció várható. Ráadásul számos, most még nem...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés