Előfizetői tartalom

Demográfia és nyugdíjrendszer - adalék a nyugdíjrendszerek makroökonómiájához (Tóth István)

Portfolio
Gyakori azon vélekedés mely szerint a valódi tőkefedezeti nyugdíjrendszer endogén módon (saját belső működési logikájánál fogva) képes megbirkózni a társadalom elöregedésének problémájával. Hol határozottan, hol kevésbé határozottan, de ezen vélekedés szinte mindenkor érvként hangzik el (egyéb érvek társaságában) a valódi tőkefedezeti nyugdíjrendszer mellett, illetve érvként az állami felosztó-kirovó nyugdíjrendszer ellen. Ám ez a vélekedés hamis. A valódi tőkefedezeti nyugdíjrendszer hosszú távon, demográfiai szempontból éppen úgy "fenntarthatatlan", mint az állami felosztó-kirovó nyugdíjrendszer. Lényegében hasonló okokból. Jelen írásban röviden megvizsgálom az állami felosztó-kirovó, az NDC, illetve a tőkefedezeti nyugdíjrendszert a társadalom elöregedése fényében, valamint kísérletet teszek általános következtetések levonására.

Az állami felosztó-kirovó nyugdíjrendszer és az elöregedő társadalom. A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerről többféle fogalmi keretben szokás beszélni, így a probléma is többféleképpen megfogalmazható. Az állami felosztó-kirovó nyugdíjrendszer lényege a közvetlenebben úgy jellemezhető (némileg leegyszerűsítve a valóságot), hogy az állam, mint hatóság a mindenkori...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái