Gazdaság

Orbán Viktor: kell 14. havi nyugdíj!

Portfolio
Magyarországon szükség lesz 14. havi nyugdíjra- mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke egy interjúban, hozzátéve: ha valaki ismeri a nyugdíjasok életszínvonalát, akkor efelől nem is lehet kétsége.
Szívesen hallgatom a makrogazdasági elemzőket, de elfogadhatatlan, hogy bárki azt mondja, a magyarországi nyugdíjakat azon a szinten kell állandósítani, ahol most vannak - fejtegette Orbán az origo.hu portálnak. Az az emberséges, hogy a nyugdíjakat emelni kell, ez társadalmi és politikai célunk. És ha nő a gazdaság, ha közben csökkenteni tudjuk a munkanélküliséget, akkor van mód magasabb nyugdíjakra is.

Orbán szerint a luxuskiadások lefaragásával lehetne pénzt találni a büdzsében, amit az is bizonyít, hogy a Fidesz 200 milliárd forintos kiadásnövelő tervet nyújtott be a parlamentnek. A Fidesz-elnök a kamatkiadások mérséklésében is lát mozgásteret. A pénzügyi válságot okozó legnagyobb kiadás nem a szociális ellátás, a nyugdíj, az egészségügy és az oktatás - fejtegeti. A válság igazi okait az eladósodás miatt bekövetkezett hitelfelvételek és azok kamatterhei jelentik. A kiszámíthatatlanság, a bizonytalanság és a folyamatos hazugságok miatt komoly kamatfelárral lehet csak hitelhez jutni. Ha lenne egy olyan kormány, amely képes stabilizálni a gazdaságot, és helyreállítani az ország vezetőinek szavahihetőségét, akkor kedvezőbb feltételekkel jutnánk hitelhez.

A magyar közgazdászok többsége akkor érzi jól magát, ha folyik a vér - mondja Orbán. Úgy gondolják, hogy a költségvetési egyensúlyhoz a minél bátrabb megszorítási intézkedéseken át vezet az út. Én meg azt mondom, hogy a gazdaság növekedésén át is vezet út. Nemcsak a zsugorítás, hanem a növekedés útja is járható. Ennek a nézetnek kevés híve van Magyarországon.

Nem vagyok hajlandó részt venni abban az országos félrevezetési akcióban, hogy csak az emberek kárára, csak az ő rovásukra, csak az ő zsebükre lehet megoldani a mai magyar pénzügyi-gazdasági válságot - jelenti ki az ellenzéki politikus. Erről ma nem lehet vitatkozni, mert létezik egy ezzel ellentétes hangulatkeltés: a média, a neoliberális közgazdászok és a kormánypropaganda részéről. Miért kellene szétverni az egészségügyet, az oktatást? Biztos, hogy el kell tiltani a nyugdíjasokat a munkától? - teszi fel a kérdést az Orbán.
  

Orbán friss megnyilatkozása semmilyen új elemet nem tartalmaz, így továbbra is inkonzisztensnek tűnnek azok a programrészletek, amiket kiemel. A nyugdíjrendszer állapotát szemlátomást félreismeri, a kamatokon elérhető nyereséget jelentősen túlbecsüli. Utóbbi esetében ráadásul a kamatfelár csökkenésében úgy bízik, hogy közben nem mutat fel olyan stratégiát, ami a hitelezőket meg tudná győzni. A növekedésben betöltött állami szerepet jócskán túlértékeli, a költségvetést pedig nyilatkozatában úgy festi le, mintha az a gazdaság olyan különálló szelete lenne, amelynek erőteljes módosítása változatlanul hagyja a háztartások jövedelmi pozícióit illetve a lakosság által igénybe vehető állami szolgáltatásokat.
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
német200117