Előfizetői tartalom

15%-on egykulcsos SZJA, csökkenő társasági adó jön Csehországban

Portfolio
A GDP-arányos államháztartási hiány idei 4%-ról 3% közelébe való lefaragása érdekében számos adó- és járulékszabály módosítására készül a cseh kormánykoalíció, melyekről a hivatalos bejelentésekre jövő keddig kell várni. A tavaly nyári magyar megszorító csomaghoz hasonlóan a cseh média is folyamatosan számolt be a főbb kormányzati elképzelésekről az elmúlt hetekben. Az egyik legfontosabb ezek közül - melyet Mirek Topolanek kormányfő tegnap egy lapinterjúban meg is erősített - , hogy várhatóan 15%-on egykulcsossá teszik a jelenleg négykulcsos személyi jövedelemadó-rendszert. Ennek költségvetési hatását a kedvezményes, 5%-os áfa-kulcs 9%-ra emelése (túl)kompenzálja majd a tervek szerint. A 19%-os normál áfa-kulcs marad.

Az elképzelések között az is szerepel, hogy a jelenlegi 24%-os társasági adót fokozatosan 19%-ra csökkentik 2010-re egyes kedvezmények eltörlése mellett és az is, hogy a tavalyi válaszátok közeledtével bőkezűbbé vált jóléti juttatások egy részét és a betegbiztosítási kiadásokat lefaragják. Médiaértesülések szerint a személyi jövedelemadó alapja nem a nyugdíj-...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés