Gazdaság

Nekiment a monetáris tanácsnak Simor! - Gyurcsány támogatja (3.)

Portfolio
"Az a célunk, hogy a monetáris politika a mainál hatékonyabb és függetlenebb legyen", és "az az érdekünk, hogy a jegybank és benne a monetáris tanács működése az eddiginél jobban segíthesse a célok elérését" - hangsúlyozta a PM-MNB euró-bevezetési témakörrel foglalkozó mai konferencián Gyurcsány Ferenc. Ezzel konkrétan a jegybanktörvény módosításának támogatására utalt. Simor András majd a konferencia végén szólal fel, de beszédét nyilvánosságra hozta, melyben többek között azt javasolja, hogy "teremtsünk lehetőséget a Monetáris Tanácsban a külső és belső tagok kiegyensúlyozottabb, a nemzetközi gyakorlathoz jobban igazodó arányának kialakítására, és a jegybanki alaptevékenységek megfelelő képviseletére a döntéshozatalban."

1 2

Simor elképzelése + vélemény.
Egy másik szövegösszefüggésben Simor kijelenti: "Azt gondolom, hogy hosszabb távon szükséges a Monetáris Tanács létszámának csökkentése". "Egy nem föderális rendszerű, Magyarország méretű országban 5-7 fős Monetáris Tanács tekinthető optimálisnak". A testület hatékony és kiszámítható működése szempontjából fontos szempont a folytonosság. "Ezt többek között azzal is elő lehet segíteni, hogy a Tanács tagjainak cseréje fokozatosan, több évre elnyújtva következik be. Ezt az elvet úgy lenne célszerű a magyarországi gyakorlatba átültetni, hogy a Tanácsban évente legfeljebb 1-2 tag cseréjére kerüljön sor".

Gyurcsány felszólalásában hangsúlyozta, hogy Simor "javaslatai nyitottságra találtak a kormány köreiben", a kormány készen áll a hatékonyabb együttműködést, a költségvetési fegyelmet és a jegybanki függetlenséget erősítő jogszabályok módosítására, legyen az az Államháztartási törvény, a Házszabály, jegybanktörvény, akkor és csak akkor, ha azt a jegybank javasolja". A kormányfő hozzátette: "ha erre vonatkozóan kidolgozott jegybanki javaslat van, akkor azt haladéktalanul a parlament elé terjesztjük".
  

Simor András már parlamenti meghallgatásán is egyértelművé tette, - és nem mellesleg a Karvalits Ferenc új alelnöknek is voltak hasonló tartalmú megszólalásai - hogy elégedetlen a monetáris tanács összetételével. Többnyire a szakértők is egyetértenek abban, hogy

- a tanács feleslegesen túl nagy,
- a külső tagok aránya túlzó,
- az egyes mandátumok nem fokozatosan, időben elhúzódva, hanem kampányszerűen járnak le, tehát a személyi függetlenség nehezen biztosítható.

Érdekesség, hogy a monetáris tanács legutóbbi bővítését épp Gyurcsány hajtotta végre, így Simor András mostani javaslatának támogatása tulajdonképpen visszatáncolás a korábbi - sokak szerint a jegybanki függetlenség megtámadásával felérő - döntésétől.

Ha egységes koncepcióba fésüljük össze Simor javaslatait, akkor nagyjából az a kép bontakozik ki előttünk, hogy a jegybankelnök olyan tanácsot szeretne, ahol

- rajta kívül a három alelnök is tag lenne,
- a külső tagok száma 1-3 lehetne,
- így a belső tagok kerülnének túlsúlyba.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a jelenlegi külső tagok mandátumai még sokáig érvényesek, így - hacsak ők önszántukból le nem mondanak - egy ilyen típusú összetétel kialakulása éveket vehet igénybe. Legközelebb például épp a két távozó alelnök, Auth Henrik és Adamecz Péter kerül ki a tanácsból - a jelenlegi szabályozás szerint utód nélkül. Ha ezen módosítana a jegybanktörvény, akkor ez épp a tanács magas létszámának tartósítását jelentheti. Ez a cikk folytatódik
1 2
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kórház