Előfizetői tartalom

Baloldali kormány, év közepi választások: ez a hiány titka?

Ma már könyvtárnyi a szakirodalma annak, hogy milyen gazdasági, politikai és intézményi tényezők vezetnek a demokráciában a károsan magas költségvetési hiány kialakulásához. A probléma valamivel gyakorlatiasabb megközelítésére vállalkozott Vítor Castro, a Warwicki Egyetem közgazdásza, aki az Európai Unió 15 tagállamában vizsgálta, milyen tényezők magyarázhatták az elmúlt 37 évben az állami túlköltekezést. (Vítor Castro : The causes of excessive deficits in the European Union.) A kézenfekvő magyarázatok mellett akad néhány meghökkentő eredmény is.

A kutató az EU-15 csoporton tesztelte azokat a közismert tényezőket, amiket általában a túlzott (GDP-arányosan 3 százalék feletti) deficit kialakulásában maghatározónak tart az elmélet. A makrogazdasági faktorok viszonylag kézenfekvőek. A múltban tartósan laza költségvetési politika például többnyire jó előrejelzője a magas hiánynak, mint ahogy a magas államadósság...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés