Előfizetői tartalom

Ettől fél az egész világ! - Újabb olajár krízis jöhet

Portfolio
Az olajpiaci áremelkedések indokaként a geopolitikai feszültségek mindig előhúzhatók a szekrényből, miután a szűkös energiaforrás jelentős része a politikailag instabil régiókból származik. Nincs ez másként jelenleg sem, a rétestésztaként nyúló iráni atomprogram miatti feszültség az elmúlt hetekben ismét felsorakozott az olajpiaci vezető hírek sorába. Ez talán nem is csoda ismerve az elmúlt 30 év olajpiaci kríziseit, melyek hirtelen vezettek jelentős olajár száguldáshoz. Egy esetleges iráni-izraeli háború kirobbanása az árfolyamot minden bizonnyal az egekbe repítené, még az OPEC elnökének 400 dolláros jóslata is reálisnak tűnik a jelenlegi piaci viszonyok között.

A nagy krízisek. Az OPEC elnöke szerint az olaj árfolyama év végére elérheti a 170 dolláros szintet, és amennyiben a geopolitikai feszültségek tényleges akciókká fejlődnek, úgy a 400 dolláros árfolyam szint sem elképzelhetetlen. A prognózis azt követően érkezett, hogy június elején napvilágot látott egy izraeli akcióterv iráni területek bombázásáról. A támadás oka...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés