Előfizetői tartalom

Mennyi adót fizetünk jövőre? - A Gyurcsány-adócsomag hatásai

A jövedelemszinttől függően legfeljebb 2.6 százalékkal emelkedhet jövőre a nettó keresetünk a bejelentett adócsomag hatására, de jellemzően ennél jóval kisebb lesz a változás. Mindemellett a személyi jövedelemadó torz struktúrája és a magas elvonási szint nem változik: továbbra is lesznek olyan munkavállalók, akiket 62%-os elvonással sújt majd többletjövedelmei után az állam, illetve olyan munkaadók is, akiknek a béremelés költsége bő háromszorosa a nettó keresetemelésnek.

Marad a magas szja-terhelés. A munkavállalók adóterhelését alapvetően a személyi jövedelemadó változása, a teljes munkaerőköltséget pedig a munkáltatói járulék mérséklése módosítja jövőre. A 18 százalékos adókulcs 1.7 millió forintról 2 millió forintra tolódik ki, ez pedig praktikusan annyi jelent, hogy a 300 ezer forint széles "rés" adóterhelése 36 százalékról...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés