Gazdaság

Mélyrepülés előtt áll a magyar gazdaság

Portfolio
Véget ért a magyar gazdaság amúgy sem túl dinamikus élénkülése: a harmadik negyedévben a piaci várakozások szerint 1.4 százalékos lehetett a növekedés, 0.6 százalékponttal kisebb, mint az előző negyedévben. A globális tőkepiaci válság igazán erős hatásai azonban még csak ezután következnek, 2009-ben 1 százalékkal zsugorodhat a gazdaság. Ilyen mélyrepülést a rendszerváltás sokkja óta nem láthattunk a magyar gazdaságban.
A piac meglehetősen bizonytalan abban a kérdésben, hogy mekkora is lehetett a gazdasági növekedés a 3. negyedévben. A Portfolio.hu által megkérdezett 13 elemző prognózisai 0 és 1.9 százalék között szóródnak. A legnagyobb fejtörésre az ad okot, hogy a rendkívül volatilis mezőgazdaság pontosan mennyire is teljesített jól a betakarítási szezonban, illetve hogy a globális tőkepiaci válság milyen mértékben éreztette hatását a július-szeptemberi időszakban.

Így például Bíróné Szegő Márta, az Unicredit szakértője úgy látja, hogy a kiugróan magas mezőgazdasági többlet, a lassuló ipari GDP-növekedés, a gyenge építőipari teljesítmény, valamint a stagnálás közeli szolgáltató szektorok összességében 1.9 százalékos bővülésre is teret engednek. Ezzel szemben Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója úgy fogalmaz, hogy "az ipari termelés visszaesése alapján bátran következtethetünk arra, hogy a gazdaság többi részének teljesítménye arra volt mindössze elég, hogy a növekedést nulla szinten tartja. A mezőgazdasági kibocsátás számba vétele viszont kétirányú kockázatot jelent."

Klikk a képre!
Míg májusban még 2.0-2.2 százalékos éves átlagos GDP-növekedéssel számoltak a szakértők, addig mára már csak 1.4 százalékos bővüléssel kalkulálnak. Tardos Gergely, az OTP elemzési központjának vezetője szerint a belföldi szektorok nem képesek ellensúlyozni a külső kereslet lassulását. A kedvezőtlenebbé váló jövedelmi kilátások, illetve a hitelfelvételi korlátok erősödése miatt a lakossági fogyasztás, illetve beruházás lassulása valószínű. A szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy a beruházások alakulása szempontjából rendkívül kedvezőtlen, hogy szezonálisan az utolsó negyedévben valósul meg a beruházások egy igen jelentős része, amely negyedév teljesítményét már érdemben befolyásolja majd az ismét felerősödő pénzügyi válság.

' title='
A 2008 második felétől induló lejtmenet nem áll meg az év végén. "A feketeleves október közepétől jön, amikor szinte minden leállt. Az exportőrök - egyelőre elsőssorban az autóipari beszállítók - gondjai jól ismertek. A devizahitelezés majdnem leállása, a hitelkondíciók szigorítása, egyes területeken a hitelezés teljes leállása már a negyedik negyedévben visszaveti a fogyasztást és a beruházásokat, termelési oldalon az építőipart, kereskedelmet, pénzügyi szolgáltatásokat egyértelműen negatívan befolyásolja. A negyedik negyedévben már 1% alatti lehet a növekedés, a recesszió pedig a következő év első felében nyilvánvaló lesz." - írja prognózisához Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Hasonlóan látja a helyzetet Kondrát Zsolt, a Magyar Külkereskedelmi Bank vezető elemzője: "A felhasználási oldalon az európai recesszió és a hitelvisszafogás miatt folytatódik a fogyasztás és a beruházás visszaesése, egyetlen vigaszunk, hogy a nettó export viszont az import erőteljes csökkenése miatt nem romlik. Termelési oldalról a feldolgozóipar a fő visszahúzó tényező, de az építőipar is gyenge marad, és a jövedelem-növekedés jelentős lassulásával a szolgáltatások is lassabban növekednek. A fiskális és a monetáris politika a hitelesség építésével van elfoglalva, a gazdaság élénkítésében nem tudnak segíteni" - teszi hozzá Kondrát.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a 13 elemző közül 11 úgy gondolja, hogy jövőre - a rendszerváltozás óta először - recesszióba süllyed a gazdaság. A -0.8 százalékos konszenzus alig tér a költségvetéshez kalkulált értéktől (-1%), ám a szórás itt is jelentős. Duronelly Péter a 4 százalékos visszaesésre vonatkozó várakozását a következőképpen indokolja: "A világgazdaságot a második világháború óta a legnagyobb sokk érte, illetve éppen éri. A globális ipari termelés éves változása már augusztusban is negatív volt, tehát még a hitelkrízis szeptember második felében - október elején történt kiteljesedése előtt. A negyedik negyedév ezért a világban rendkívül rossz konjunktúrát hoz. Ebből adódik, hogy a globális kereskedelem lassulása erőteljes, ami miatt a 2009-es külső keresletre vonatkozó összes optimista feltételezést el lehet felejteni. A lakossági fogyasztás ugyan Magyarországon már majdnem két éve stagnál, de előtte olyan fogyasztási bonanza volt, aminek a teljes korrekciója még mindig nem történt meg. A bankok hitelezési tevékenységének szigorítása ugyanakkor megítélésünk szerint nem teszi lehetővé a fogyasztás "kisimítását" - hiába számoltak ezzel a PM-ben a költségvetés tervezésekor. Így nincs okunk azt hinni, hogy a fogyasztás növekedni tud. A -4%-os GDP előrejelzés egyébként egy enyhén csökkenő lakossági fogyasztás mellett jött ki, a legmeghatározóbb faktor az export és a beruházások jelentős visszaesésére tett feltevés volt."
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
zöld környezet levél