Előfizetői tartalom

Hogyan adóznak a határokon átnyúló tőkemozgások?

Portfolio
Magyarország EU belépésével alapvetően megváltozott a közösségen belüli, határokon átnyúló tőkemozgások jogi megítélése. Az EU alkotmány 7A. cikkében megfogalmazott négy alapvető szabadságelv, mely a Közösségen belüli áruk, személyek, szolgáltatások és tőke szabad mozgását biztosítja, meghatározó jelentőséggel bír adójogi szempontból is. Ennek szellemében az EU jogalkotásának fontos részévé váltak azok a jogszabályok, melyek ezeknek a szabadságelveknek a megvalósulását szolgálják. Gerendy Zoltán, a BDO Forte adópartnere írásában azt foglalja össze, hogy a hatályos magyar jogszabályok milyen mértékben teszik lehetővé a határon átnyúló tőkemozgások jövedelemadózási szempontból semleges lebonyolítását mind magánszemélyek, mind gazdasági társaságok esetén.

Fontos leszögezni, hogy a hatályos magyar jövedelemadó jogszabályok és a vagyonátruházások esetén alkalmazandó illetéktörvény a határon átnyúló tőkemozgásokat önmagukban nem kezelik adóztatható eseményként. Ennek megfelelően pénz vagy vagyoni értékek határokon átnyúló mozgatása - a tulajdonviszonyok megváltozatása nélkül - önmagukban nem keletkeztetnek a belföldi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés