Előfizetői tartalom

Itt az adat: még "annál is rosszabb" a magyar GDP-növekedés! (2.)

Portfolio
Az előzetesen közöltnél is gyengébb volt a magyar gazdaság teljesítménye az idei első negyedévben. Az előző negyedévhez képest 2.5 százalékos volt a visszaesés (a gyorsbecslés 2.3 százalékról szólt), a naptárhatással igazított éves index pedig az 1990-es évek eleje óta a legnagyobb, 6.1 százalékos zsugorodást jelez (az előzetes 5.8 százalék helyett). A Központi Statisztikai Hivatal ráadásul a tavalyi negyedik negyedévi adatokat is lefelé módosította: a naptárhatással igazított éves visszaesési mértéke az eddig ismert 2.5 százalék helyett 2.7 százalék lett. Idén az első negyedévben csaknem 10 százalékkal költött kevesebbet Magyarország, mint egy éve, a brutális gazdasági kiigazítást pedig a készletek komoly ütemű leépítésével reagálták le a vállalatok.

A KSH az éves GDP-indexre több értéket is közöl, ezek sorra a következők: A nyers adat szerint a visszaesés 6.7 százalékos volt, ebből viszont valamennyit a naptárhatás magyaráz, így ezzel igazítva az érték 6.1 százalék. A KSH szezonális hatásokkal is igazítja a számot, így a változás -5.4 százalék. Utóbbi módszertan meglehetősen volatilis eredményeket szül (most...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés