Előfizetői tartalom

Jó, de mi legyen GDP helyett?

Portfolio
Nem új keletű a téma, hogy sokan életszerűtlennek és elavultnak tartják a gazdaság fejlettségét kizárólag a GDP-vel mérni. A bruttó hazai termék fogalmát a ’30-as évek nagy gazdasági világválsága hívta életre. Az Európai Bizottság múlt héten tette közzé, hogy új, a környezeti tényezőket jobban figyelembe vevő mérőszám kidolgozására készülnek. Hétfőn pedig megjelent a GDP megreformálására irányuló tanulmány, amely Joseph Stiglitz, Nobel-díjas közgazdász vezette csoport által a francia kormány megbízásából készült. Eközben az ENSZ 16 éve végzi el éves felmérését a humán fejlettségi indexről (HDI). A szándék a változtatásra tehát egyre erősebb, de milyen legyen, milyen tényezőkön alapuljon az új mutató?

Joseph Stiglitz már korábbi írásában jelezte, a GDP-mutató egyeduralkodásával le kell számolni. Az egyik legnagyobb probléma a közgazdász szerint az, hogy az össztermék-mutatót egyre inkább a társadalmi jólét mérésére kezdték használni. Nicolas Sarkozy, francia miniszterelnök a statisztikai mutatók egyoldalúságáról beszélt, az ország állapotát nem lehet csupán pénzügyi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés