Előfizetői tartalom

Baj van a szomszédban: összeomlik Ukrajna?

Gereben Ágnes
Napok, ha nem órák választják el északkeleti szomszédunkat a gazdasági, pénzügyi, politikai okok miatt gyakorlatilag elkerülhetetlen összeomlástól, amelynek veszélyére már januárban felhívta a figyelmet Viktor Pinzenik akkori pénzügyminiszter. Julia Timosenko miniszterelnöknek "Az ország veszélyben van" címmel írt titkos feljegyzésében teljesen irreálisnak nevezte a 2009. évi költségvetést. Azonnali intézkedéseket sürgetett mind a bevételi, mind a kiadási oldal radikális csökkentésére, az állami apparátus nagyarányú leépítésére, a nagy bankok feltőkésítésére, a különböző kedvezmények és szociális kiadások lefaragására, a társadalombiztosítási alapok átmeneti befagyasztására. Ellenkező esetben, figyelmeztetett a politikus, összeomlik a pénzügyi rendszer, és hiperinfláció, tőkekivonás drámai termeléscsökkenés vár Ukrajnára.

Miután ismeretlenek kiszivárogtatták a feljegyzést, a szerző azt provokációnak, sőt hamisításnak nevezte, és tagadta, hogy bármi köze lenne hozzá. Valami azonban mégiscsak lehetett, mert a miniszter néhány nappal később "a katasztrófával fenyegető gazdasági—pénzügyi helyzetre" hivatkozva benyújtotta lemondását.A pénzügyminiszter januárban figyelmeztetett, februárban...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái