Előfizetői tartalom

Jön a földgáz monopólium: ki áll a háttérben?

Január elsején elfoglalja hivatalát Leonyid Bohanovszkij, a földgázexportáló országok tavaly Szentpéterváron megalakított tanácskozó testületének a napokban megválasztott első főtitkára. Ezzel a kőolaj exportőrök félévszázada működő szervezetének analógiájára "földgáz OPEC"-nek nevezett, laza társulás egy kis lépéssel közelebb került ahhoz, hogy tényleges egyeztetések színhelye legyen. Igaz, a kőolaj- és a földgázszféra eltérő feltételrendszere miatt ebben számos szakember kételkedik azóta, hogy Algéria, Bolívia, Egyenlítői Guinea, Egyiptom, Irán, Katar, Líbia, Nigéria, Oroszország, Trinidad és Tobago, valamint Venezuela létrehozta a fórumot, amelynek hat tagja (Algéria, Irán, Katar, Líbia, Nigéria és Venezuela) a bécsi székhelyű OPEC munkájában is részt vesz.

Az ár- és kvótaegyeztető kőolajexportálókkal szemben az orosz kezdeményezésre, sőt erős nyomásra megalakult "földgázfórum" feladatai egyelőre elég homályosak. Első nyilatkozataiban Bohanovszkij sem tudott mást ígérni, mint az évi hatmillió dollár költségvetésű szervezet személyi állományának kialakítását és - a későbbiekben - a projektek egyeztetését, a nemzeti...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés