Előfizetői tartalom

Nem lesz durva olajár ugrás - Mit hoz 2010?

Portfolio
Igen jelentős emelkedésen van túl az idei évben az olaj árfolyama, további hegymenetre azonban a közeljövőben nem számít a Calyon globális olajpiaci elemzője. Christopher Barret a Portfolio.hu-nak elmondta, hogy 2010 első felében továbbra is gyenge olajpiaci fundamentumokkal nézhetünk majd szembe, így az árfolyam a 65 dolláros szintre csoroghat vissza. A jövő év második fele viszont már talpraállást eredményezhet, jöhetnek a 75 dolláros magasságok. A szakértő szerint a pénzügyi válság hatására nem álltak le olyan mértékben a fejlesztések, hogy az később a kínálati oldal elégtelenségéhez vezessen, és a szakértő a peak oil elméletben sem hisz.

Portfolio.hu: Minek köszönhetjük az olajár idei jelentős emelkedését? Spekuláció, vagy fundamentumok? Christophe Barret: Véleményem szerint az olajár 2009 eleje óta tartó emelkedésének nagy részét a fundamentumok (vagyis a kereslet-kínálati viszonyok) javulására lehet visszavezetni. Az árfolyamnak nagy támaszt jelentett, hogy a világ olajkitermelésének jelentős részét...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés