Előfizetői tartalom

Ukrajna választása: 18 kicsi indián

Gereben Ágnes
Északkeleti szomszédunknál, a történelmét, hagyományait, kultúráját tekintve a nyugati és a keleti civilizáció határmezsgyéjén található Ukrajnában január 17-én az urnákhoz járulnak a 46 milliós lakosság választásra jogosult tagjai, hogy eldöntsék, ki legyen az ország elnöke a következő négy évben. Európa legnagyobb területű --több mint hat Magyarországnyi -- állama az elmúlt húsz esztendőben nemigen tudott mit kezdeni a közel 350 éves orosz uralmat követően mintegy ajándékba kapott plurális demokráciával. A politikai pártok, a végrehajtó hatalom és az elnöki hivatal tisztségviselői nem annyira az ország vagy választóik érdekeit képviselik: inkább egy—egy jól körülhatárolható gazdasági lobbicsoport szekerét tolják.

Az 1991. augusztus 24-én kikiáltott független Ukrajnának 2010 januárjáig három elnöke volt. Leonyid Kravcsuk, a hatalmát a politikai szférába átmentő posztkommunista elit idősebb nemzedékének jellegzetes képviselője, 1934-ben született. 1960-tól kezdve pártfunkcionárius volt, a rendszer összeomlása előtt központi bizottsági titkár, s egyben az ukrajnai párt agitációs...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái