Gazdaság

Mitől nőnek a lengyelek?

Portfolio
A világgazdaságban számottevő országok közül csupán néhány, Európában pedig egyedül Lengyelország úszta meg a recessziót kivételes rezisztenciát tanúsítva a válság ellen. Ha a számok mögé nézünk, azt látjuk, az új fejlődő európai "bezzegország" sem maradt volna ki a recesszióból, ha a válság globálisan tovább mélyült volna 2009 második felében; megmenekülését a recesszió elől részben saját adottságoknak, másik részben a fejlett országok pénzpumpájának köszönheti.
Két fő tényezőt szoktak említeni azzal kapcsolatban, miért úszta meg Lengyelország a recessziót:

1.) hatalmas belső piac
2.) viszonylag alacsony GDP-arányos export.


Ennek a két fő tényezőnek az együttállása és egy harmadik támogató szerepe kellett ahhoz, hogy a lengyel gazdaság ellenálljon a recessziónak, ez a harmadik tényező pedig, hogy:

3.) a lengyel kormány a válság tombolása során sem kényszerült költségvetési megszorításokra, a korábbi évek fiskális fegyelmének köszönhetően a kormány megengedhette magának, hogy az egyre romló külső feltételek és a csökkenő bevételek dacára se fogja vissza az állami kiadásokat.

A lengyel sikerhez a három tényező kedvező együttállására volt szükség, ezen tényezők vagy adottságok súlya az idő előrehaladtával megváltozott, illetve úgy néz ki egyre inkább gyengül.

A "zárt" gazdaság esete*

* A lengyel gazdaság zártsága persze csak az európai feltörekvő régiós országok viszonylatában értelmezett, a jóval alacsonyabb GDP-arányos export okán.

Miközben recesszióba fordult a világ, Lengyelország különös rezisztenciát tanúsított, a gazdaság növekedés végig pluszban tudott maradni, a 2009 harmadik negyedévi növekedés pedig felülmúlta az elemzői várakozásokat is, éves alapon 1,7%-kal nőtt a GDP. A lakossági fogyasztás változása pedig nagyjából együttmozgott ezzel, szintén megmaradt a pozitív tartományban.

' title='
Bár a világgazdasági válságban bekövetkező lefagyás (sudden stop) a lengyel ipart is elérte, az utóbbi hónapokban egy szigorú V-alakú felpattanást láthatunk. Olyan mértékű készletleépítéses alkalmazkodás nem történt Lengyelországban, mint Európa legtöbb, recesszióban szenvedő országában, ezt pedig a mindvégig talpon maradó belső kereslet magyarázza. A lengyel gazdaság sokkal kevésbé volt kitett a külföldi piacok változásának, az export aránya viszonylag alacsony, mindössze a GDP 40%-a volt 2008-as adatok szerint, miközben a többi fejlődő közép-kelet európai országban, hazánkban, Csehországban, Szlovákiában az export 70-80 százaléka a bruttó hazai összterméknek.

A vállalatok nem is mondhatók pesszimistának. Novemberben a beszerzési menedzser index a németországi magasságába ugrott fel (52,4) és decemberben is ott maradt. A fogyasztói bizalmi index is lassan, de biztosan épülget, bár még sehol sincs a korábbi konjunktúrára jellemző szinttől.

Klikk a képre!

Egy sajátos lengyel adottság
Sajátos ellentét húzódik a lengyel lakosság demográfiai összetétele és a munkaerőpiaci aktivitás között.

A lengyeleket még nem húzza a magas függőségi ráta

 • Lengyelország a 27 tagú Európai Unió hetedik legnépesebb országa.

 • A 38 milliós népességen belül a fiatalok aránya magas, ráadásul a fiatal és az időskorú korcsoport aránya a két korcsoport köztihez viszonyítva, vagyis az alábbi hányados is viszonylag alacsony. Az uniós átlag illetve a magyarországi függőségi ráta is 50 százalék körüli, míg Lengyelországban 40 százalék.


 • Ezzel szemben a lakosság munkaerőpiaci aktivitása meglehetősen alacsony:

 • Az aktivitási ráta 2008-ban 63 százalék volt, ami azt jelenti, hogy a munkaképes korú lakosság ekkora aránya áll munkában vagy keres állást. Ez az Európai Unióban az egyik leggyengébb aktivitás, legfeljebb a magyar rátához képest tűnhet hajszálnyival jobbnak.


 • Ráadásul Lengyelországban is egyre magasabb a munkanélküliség, és csak részben a korábban külföldön dolgozó munkanélküli lengyelek hazatelepülése okán. Az állástalanok aránya a következő években várhatóan tovább fog nőni, csúcsát 2011-ben érheti el körülbelül 13 százalékkal.


  A súlyok eltolódása

  A lakosság fogyasztása még ha gyengén is, de nő, viszont a GDP volumenének komponensei között az utóbbi negyedévekben a belföldi kereslet megszűnt a növekedés fő tényezőjének lenni. Nemzetközi segítség kellett ahhoz, hogy a gazdaság növekedése fennmaradjon. A harmadik negyedéves vártnál magasabb növekedés leginkább annak köszönhető, hogy a fő nyugati exportpiacok, például Franciaország és Németország a második negyedévben megkezdték a kilábalást, ezzel együtt megélénkült az onnan származó kereslet is. Lengyelország tehát közvetetten sokat profitált a fejlett országok gazdaságélénkítő pénzpumpájából. Elképzelhető, ha tovább tartott volna a nyugat-európai országok recessziója, akkor Lengyelország sem tudta volna elkerülni a mínuszokat.

  Klikk a képre!
  Eközben a lengyel kormány úgy próbálta megvédeni a gazdaságot, hogy nem vett el az addigi kiadások szintjéből. A 2008-ig viszonylag fegyelmezett költségvetési gazdálkodás és GDP-arányos államadósság adott teret ennek megvalósításához. Meg is lett az eredménye, az előzetes adatok szerint 2008-ról 2009-re csaknem megduplázódott a költségvetés GDP-arányos hiánya (2009: 6,3%).

  Mi várható a jövőben?

  A következő évekre senki nem várja a lengyel gazdaság recesszióját, sőt, 2010-re közel 2%, 2011-re 3-4 % körül szóródnak a lengyel GDP növekedésére vonatkozó várakozások.

  A legtöbb elemző szerint minden esély megvan rá, hogy 2010-ben az adósságráta mégis átlépi az alkotmány által megengedett limit első szintjét (sőt, az Európai Bizottság szerint a GDP 57%-a lehet idén), ekkor a kormánynak kiadáscsökkentéseket kell életbe léptetnie.

  A lengyel alkotmányos államadósság-limitek
  1. limit, az államadósság a GDP 50-55%-a között van: A költségvetés hiánya a következő évben nem haladhatja meg az aktuális évit.

  2. limit, az államadósság a GDP 55-60%-a között van: olyan költségvetést kell elfogadtatni, amellyel az államadósságráta a következő évben nem nő tovább.

  3. limit, az államadósság a GDP 60%-a felett van: a kormány a következő évben nem vehet fel a refinanszírozáson felül hitelt, az államháztartást egyensúlyi vagy többletes szintre kell hozni.


  Ez pedig a lengyel lakosság fogyasztási kedvét is elsöpörné. Nem csoda, ha olyan hírek kelnek szárnyra, hogy a lengyel kormány az alkotmányos szigor enyhítésére készül, vagy hogy intervencióval készülnek erősíteni a zloty árfolyamát, ezáltal csökkentve az adósságon belül annak kb. negyedét kitevő devizaállományt, hogy elkerüljék az alkotmányban előírt szigorítást.

  Eddig elkerülte a recessziót Lengyelország, ám a jövő nagyban függ attól, kitarthat-e a költségvetési expanzió addig, amíg az anticiklikus gazdaságpolitikára szükség van, vagy idő előtti abbahagyásával bekövetkezik a double-dip? Az is kérdés, miként tud Lengyelország kikecmeregni az egyre kerekedő eladósodási csapdából?

  Összességében az már valószínű, hogy egy újabb negatív gazdasági sokk esetén már a lengyel gazdaság sem lenne annyira ellenállóképes.
  Frankfurti tőzsde
  kórház
  mcdonald's logo
  Boeing
  cimlap_Hernadi
  orbánviktordonaldtusk
  DBZOL20200106014
  Tematikus PR cikk
  Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
  Esti webinárium
  Közérthető előadás kezdőknek.
  A tőzsdei könyv
  Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
  Portfolio hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
  hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

  Kiadó raktárak és logisztikai központok

  A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

  Infostart.hu

  Rendezvényszervező

  Rendezvényszervező

  Szerkesztő - újságíró

  Szerkesztő - újságíró

  Event Driven Equity Analyst

  Event Driven Equity Analyst

  Privát banki tanácsadó

  Privát banki tanácsadó
  2020. február 27.
  Építőipar 2020
  2020. március 3.
  Agrárium 2020
  2020. március 5.
  Biztosítás 2020
  2020. március 10.
  Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
  kórház